Thursday, January 20, 2011

Huh..Sudah lama aq tak update entry aq ni...Semuanya sebab aq kehilangan idea yang bernas untuk diberikan..hahaha...Semalam aq ada baca sebuah buku...Tentang PLKN...Hahaha..Aqkan bakal-bakal pelatih PLKN...Lalalala..Padahal tak de kena mengena pon...Buku ni tentang cerita-cerita yang berlaku kat PLKN tu..Ditulis oleh salah seorang bekas jurulatih PLKN tu...Cerita dia not bad la..De yang lawak..De yang sedih...Ari ni aq nak citekan satu cerita....OOOPPPPSSS..Lupe nak gitaw korang tajuk buku dy...Tajuknya ialah CELORENG BIRU......Tajuk pon dah menganbarkan tentang pakaian PLKN tu...hahahahaha..Ni aq copy bulat-bulat la ae dari buku tu...Kalau tak nanti jadi tunggang langgang ceritanya...Untuk mengelakkan semua itu daripada berlaku lebih baik aq copy bulat-bulat jew..Aq akan ubah sedikit jew la...

Tajuk ari ni ialah CALON SPM YANG AMAT MENGUJI KESABARAN..
Itu la tajuk kita hari ni..Kisah ni berlaku time Azzah mengajar kelas CB,bagi pelatih kumpulan 3 yang paling tegar(start tahun lepas tak da..Dy campur2 jew semua...Dulu-dulu jew...)..Masakan tidak dorang ni semuanya terdiri daripada yang tak tamat sekolah,lepasan Henry Gurney,GRO dan macam-macam lagi (aq yang malaz nak taip..)

Rama,seorang Wira berbangsa India(Wira tu untuk pelatih lelaki)..Rama tu merupakan pelatih dalam kelas Azzah yang amat nakal dan menjengkelkan semua orang..Rama rajin bangun untuk membuat perkongsian terbuka pada akhir kelas,tetapi apa yang dikatakannya adalah sangat stereotaip seolah-olah sudah dirancang dan sekadar suka-suka..Diikuti pula dengan sorakan "Whazzup Macha" yang menjadikan kelas Azzah hiruk pikuk entah apa-apa..apabila aktiviti kumpulan diadakan,Rama tidak seaktif itu...Dy hanya akan tidur dan tidak peduli dengan apa yang dilakukan dalam kumpulannya..Sehinggakan jurulatih buddy azzah,shah,mencuba pelbagai cara yang lucu untuk mengejutkan Rama dari tidur.

Sehinggalah kami membuat satu sesi 'Penyucian otak'atas rasa tanggungjawab mahu melihat anak-anak muda ini sedar dan bangkit dari khayalan mereka...Kalau nak tahu Ramalah orang pertama yang mengalirkan air mata(kalau aq tu lagi cepat menangis).Sejak tu Rama dah berubah 100%..Dia dah tak tidur lagi...Dah mula mambantu kumpulannya..Azzah bangga dengan semangat Rama itu..Adakalanya aq berasa agak was-was kerana Rama berubah sekelip mata..

Suatu hari,Azzah berpeluang berbual-buak dengan rama..Rama pon menceritakan tentang dirinya..Dia mengatakan bahawa dia masih lagi bersekolah dan akan mengambil Spm tahun itu...Oleh sebab dia terlalu jahat dia disuruh oleh gurunya memasuki PLKN ni..Denagn perlahan dia menceritakan kisah dirinya..Sekarang dia merasakan dia telah berubah..Azzah pun meminta Rama agar buktikan kepada gurunya bahawa dia telah berubah..

Sebagai jurulatih Azzah berasa bangga kerana seorang pelatih Azzah telah berubah..The End

Begitulah kisahnya..Aq tak tahu la nak kata sedih ke Happy cite ni..Hahaha..Korang Nilaila sendiri..Azzah itu ialah penulis buku ni...Yang dalam kurungan tu aq punye cakap..hahaha..DADADIDIDUDU..

2 comments:

  1. ni tulis entry ni sebab tak sabar nak pergi PLKN eh? haha :D

    ReplyDelete
  2. ngarot la su..xde smgt lnsg...hahaha

    ReplyDelete